Bij het huren van de woning kan het voorkomen dat de maandelijkse huur vrij hoog is in verhouding met het maandelijkse inkomen dat men krijgt. Hierdoor kan het zeer moeilijk zijn om elke maand rond te komen, omdat een groot deel van het inkomen al opgaat aan de huur van de woning. Er zijn nog veel meer maandelijkse uitgaven die gedaan moeten worden, dus kan het lastig worden om het allemaal financieel bij te kunnen houden. Gelukkig is er de huursubsidie, welke helpt om maandelijks toch genoeg geld te hebben om normaal rond te kunnen komen. Via de belastingdienst kan men de huursubsidie aanvragen, om zo maandelijks geholpen te worden bij het betalen van de huur.

Vanaf 2013 worden er een aantal nieuwe voorwaarden gesteld bij de huursubsidie. Door de recessie moet er flink worden bezuinigd in Nederland, en dit doen de overheid onder andere op het gebied van huursubsidie. In juni 2012 is er dan ook besloten om de eigen bijdrage van de huurtoeslag vanaf 2013 te verhogen. Maandelijks moet er €4,87 meer betaald worden aan eigen bijdrage van de huurtoeslag. Deze regeling komt echter bovenop een eerder aangenomen voorstel, waarin stond dat men maandelijks al €3,93 meer zou moeten gaan betalen als eigen bijdrage. De huursubsidie gaat dan ook voor veel huurders aanzienlijk omlaag.

Dat de huursubsidie omlaag gaat, kan veel problemen opleveren voor huurders. Gemiddeld zal men op jaarbasis ongeveer €160 meer kwijt zijn aan huur, omdat de eigen bijdrage met meer dan €8 per maand omhoog zal gaan. Daarnaast gaan ook de bedragen aan huur omhoog, omdat de huiseigenaren rekening moeten houden met inflatie en de crisis. Het huurbedrag gaat dan ook aanzienlijk omhoog, terwijl de huursubsidie juist omlaag gaat. Maakt u gebruik van de huursubsidie, dan is het handig om vooraf eens goed te kijken hoe het voor u in 2013 financieel zal gaan veranderen.

Om in 2013 nog in aanmerking te komen voor de huursubsidie moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Allereerst is het belangrijk dat de huurder ouder is dan 18 jaar, om aanspraak te mogen maken op de huursubsidie. Ook de huur zelf is van belang bij de huursubsidie. Alleen bij huurwoningen met een minimale huur van €215,50 per maand en een maximale huur van €664,66 per maand mag er aanspraak gemaakt worden op de huursubsidie in 2013. Zit uw huur op dit moment net rond de grens van €600, dan kan het voorkomen dat u vanaf 2013 dus niet meer in aanmerking komt voor de huursubsidie, omdat uw huurbedragen boven de norm terecht kan komen.

Bij de huursubsidie zal er in 2013 nog steeds gekeken worden naar de hoogte van het inkomen. Alleen wanneer de huur een significant deel van het inkomen verbruikt, zal men in aanmerking komen voor de subsidie. Krijgt u binnenkort opslag, dan zult u ook rekening moeten houden met het feit dat u wellicht niet meer binnen de voorwaarden van de huursubsidie valt, omdat het vanaf 2013 niet meer bij uw inkomen zal passen.